Minden, amit tudnod kell az elektromos mennyezetfűtésről

Az AHT amorf fűtőszalagjai nem csak padlófűtéshez alkalmazhatóak, bár kijelenthető, hogy ez talán a legnépszerűbb felhasználási módjuk.

Vannak azonban esetek, amikor valaki a mennyezetfűtést választja, és e mögött is racionális érvek sorakoznak.

Csak hogy a legegyszerűbbet hozzam fel ezek közül: ha akarom, akkor a mennyezetet akár faltól-falig, teljesen befedhetem fűtőpanelekkel.

Amikor padlófűtést tervezünk, mindig fel kell rajzolnunk a vázlatokra azokat az elemeket (pl. beépített szekrény, fürdőkád), amik alá nem kerül majd fűtőszőnyeg, mivel nem mozdíthatóak, vagy egyszerűen csak fölösleges lenne alájuk is fűtést szerelni.

A különböző tárgyak miatt a falfűtéssel szemben is szoktak néha kétségeket támasztani, hiszen egy nagyobb szekrénysor itt is sokat takarhat.

A plafon esetében viszont (hacsak pl. a mennyezeti lámpa nem jelent akadályt) gyakorlatilag semmi nincs, ami az útjába állhatna a panelekből sugárzó hőnek.

Ennek nincs értelme, mert a meleg felfelé száll!

Ennek nincs értelme, mert a meleg felfelé száll!

Gyorsan cáfoljuk meg azt a tévhitet, amivel minden sugárzó hő technológiával foglalkozó szakembernek meg kell küzdenie.

A középiskolás fizikaórákról az emberek többségének megmaradtak olyan emlékek, hogy a meleg levegő felfelé száll, mivel annak kisebb a sűrűsége, mint a hidegnek.

Ez így nagyjából meg is állja a helyét, de fontos hangsúlyozni: a meleg LEVEGŐ száll felfelé, és nem maga a meleg!

Ebből következően pedig a megoldás egyszerű: ne a levegőt melegítsük fel elsősorban!

A sugárzó fűtési rendszer lényege

Alapvetően a konvekciós rendszerekkel kapcsolatos tapasztalataink miatt képzeljük azt, hogy a mennyezeti fűtéssel gyakorlatilag azt érjük el, hogy a plafonnál jó meleg lesz, mi viszont továbbra is fázni fogunk idelent.

A konvekciós rendszer (pl. radiátor) a levegőt melegíti fel elsőként, és azt használja egyfajta közvetítő közegként, hogy minket is felmelegítsen: ennek köszönhető az, hogy a meleg elsőként tényleg fölfelé száll.

Viszont az AHT amorf fűtőszálak ezzel szemben sugárzó hővel dolgoznak, aminek a lényege, hogy nem a helyiség levegőjét melegítik fel, hanem az abban lévőket közvetlenül: értelemszerűen először a padlót, a mennyezetet, a falat (amire fel vannak szerelve), és azok sugározzák egyenletesen a hőt a szoba belseje felé.

Nehéz elképzelni?

Nehéz elképzelni?

Mivel a legtöbbünk nem ehhez szokott hozzá, ezért elsőre talán nehéz elképzelni, hogyan működik ez, de van egy példa, amin keresztül könnyen meg lehet érteni:

Gondolj egy másik sugárzásra: a napsugárzásra!

A Nap sem a levegőt melegíti fel elsőként, hanem a talajt, és az adja utána tovább a hőt a levegőnek.

Gyakorlatilag ugyanezt csinálják az amorf fűtőszalagok is, és ennek köszönhetően messze nagyobb hatékonysággal dolgoznak, mint a konvekciós fűtési rendszerek.

És ami a legfontosabb: a meleg itt nem száll sehova, mivel a képletből kivettük a levegőt, mint közvetítő közeget, tehát elektromos mennyezetfűtéssel az egész lakás teljesen felmelegíthető, ráadásul egyenletesen: a padló és a plafon hőmérséklete között mindössze 1-2°C-os különbségre lehet számítani.

Milyen előnyei vannak az AHT amorf fűtőszálas technológiájának?

A sugárzó fűtési rendszereknél alapvető választás a padlófűtés, de hasonló hatékonysággal működik az ugyanezen a technológián alapuló mennyezetfűtés is.

Az AHT az első olyan vállalat, amely az amorf fémötvözetekben rejlő lehetőségekben felismerte azok fűtéstechnológiai jelentőségét, és ezek segítségével létrehozta saját fűtőszőnyegeit és fűtőpaneljeit.

Nézzünk, milyen tulajdonságai vannak ezeknek:

  • Biztonságosak

Biztonságosak

Egy konvekciós rendszer fűtőteste és az általa felmelegített levegő között akár 70°C is lehet a különbség (mindannyian fogtunk már meg forró radiátort, és kaptuk el róla hirtelen a kezünket a fájdalom miatt).

Ezzel szemben az amorf fűtőszálak üzemi hőmérséklete 30°C körül alakul, így semmilyen veszélyt nem jelenthetnek sem emberre, sem a burkolatra, ami alá kerülnek.

Ennek megfelelően a fűtés nem jár együtt oxigénégetéssel, továbbá a szén-monoxid mérgezés miatt sem kell aggódnunk.

  • Hatékonyak

Az amorf fűtőszálak messze gyorsabban melegítik fel környezetüket, hiszen nincs szükségük semmilyen közvetítő közegre.

Mivel pedig nem a levegőt melegítik fel elsősorban, ezért az ablakokon, falakon, mennyezeten keresztüli hőveszteség sem érinti őket olyan mértékben, mint a hagyományos fűtési rendszereket.

  • Bárhová elhelyezhetőek

Társasházi lakásokba, házakba, templomokba, közutak alá, luxusjachtokra, metrólejárókba, sőt, még a párizsi Eiffel-toronyba is szereltek már AHT fűtőszalagokat, és még ezek mellett is számtalan példát tudnánk felsorolni arra, hogy milyen sokszínűen lehet felhasználni ezeket az eszközöket.

Szinte minden burkolat alá tökéletesen elhelyezhetőek a fűtőszőnyegek és panelek, hiszen vékonyságuk miatt sehol nem fognak látszódni.

Lehet szó építés alatt álló, vagy felújítandó, kész házról, egész társasházakról, vagy csak egy lakás egyetlen helyiségéről: minden méretű munkát el tud vállalni képzett szakemberekből álló kivitelező csapatunk.

  • Költséghatékony

Költséghatékony

Egy gázfűtéses lakásban nem csak a beszerelési, engedélyeztetési költségekkel kell számolni már az első percektől kezdve, hanem az éves szintű ellenőrzésekről, karbantartásról sem szabad megfeledkezni, ami rendszeres kiadást jelent.

Ezzel szemben az AHT elektromos fűtési rendszerei gyakorlatilag semmiféle karbantartást nem igényelnek: onnantól kezdve, hogy üzembe helyeztük őket a lakásodban, és az azonnali ellenőrzésekkel megállapítottuk, hogy tökéletesen működnek, gyakorlatilag nem is kell velük foglalkozni.

Kifejezetten hosszú élettartamuk miatt pedig cserélni sem kell őket soha: ha egyszer kifizetted, akkor többet nem kell rájuk költened (értelemszerűen rendeltetésszerű használat esetén).

Ezt igazolja az is, hogy a termékekre 15 éves garancia vonatkozik: ha ezalatt bármi is meghibásodna a rendszerben, mi azonnal cseréljük Neked!

  • Napelem mellett verhetetlen

Napelem mellett verhetetlen

Egy plusz tippként szeretném még megemlíteni azt, hogy az elektromos fűtés gyakorlatilag 0Ft-os fűtésszámlákat is jelenthet, ha napelem rendszerrel van kiegészítve.

Az első lépésben az AHT fűtőszalagokkal elektromos fűtésre váltunk, tehát a gázszámlákkal nem is kell számolnunk: ha viszont a napelemek segítségével az áramot is magunknak termeljük meg, akkor gyakorlatilag a fűtést is ingyenessé tettük.

Ha már van fotovoltaikus rendszered, akkor mindenképp kalkuláld bele azt, hogy az elektromos fűtéssel megnöveled otthonod áramfogyasztását, viszont ha elég nagy a rendszer (vagy akár még bővíted is) akkor valóban kiválthatod vele az erre fordított energiát is.

Ez az 5 legfontosabb érv, amit el akartam mondani Neked az elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtés kapcsán.

Válaszd az energia- és költséghatékony fűtési megoldást!

Kérj tőlünk árajánlatot elektromos mennyezetfűtésre, és élvezd Te is azokat az előnyöket, amikről az imént olvashattál!

Árajánlatkérés
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.