Mikor és mire cseréld a régi radiátoraidat?

Mikor és mire cseréld a régi radiátoraidat?

Fél éve nem volt bekapcsolva a fűtés, de most már újra kezd hűvösebb lenni – ideje újra beizzítani a radiátorokat.

Bekapcsolod és vársz… de semmi.

A percek telnek, de fél óra múlva se melegszik a radiátor, Neked pedig végül be kell látnod, hogy bekövetkezett az, amit soha nem akartál átélni: hogy nem tudod felfűteni a lakásod, mert valami tönkrement.

Ez talán a legrosszabb érzések egyike, és ha nincs semmilyen alternatív fűtési lehetőségünk, akkor nincs mese, a család aznap dupla takaróval fog aludni.

Márpedig a hagyományos radiátorok esetében a meghibásodás mindig ott van a pakliban, még akkor is, ha rendszeresen ellenőrizteted.

Persze nem kell mindig a legrosszabb forgatókönyvre gondolni: vannak apró jelek, amik már előre tudnak figyelmeztetni arra, hogy a radiátorokat bizony cserélni kell.

Hogyan viselkedik egy radiátor, ami már a végét járja?

Ami elromolhat, az el is romlik, és ez több egy cinikus „életigazságnál” – ez pusztán a dolgok természetéből fakad.

A hagyományos, gázos fűtésrendszerhez tartozó radiátorok esetén a következő jelekre érdemes figyelni:

  • nem melegszik fel: ez a legegyszerűbben észrevehető hiba. Ha hideg foltokat érzékelsz rajta, akkor az valószínűleg annak köszönhető, hogy nem jut bele elég forró víz: ennek oka lehet, hogy a rendszer ellevegősödik, vagy túl sok szennyeződés, törmelék halmozódik fel benne.
  • csöpög a víz a fűtőtestből: a radiátor értelemszerűen akkor működik tökéletesen, amíg a víz benne van. Lehet, hogy csupán a szelepnél történik szivárgás (ez még a jobbik eset), de ha maga a radiátortest lyukad ki, akkor azt már nem olyan egyszerű megoldani (az esetek nagy százalékában lehetetlen).
  • zajos: minél több törmelék, szennyeződés van a csőrendszerben, a szivattyúban, illetve magában a radiátorban, annál több zörejjel is jár a működése. Ahol pedig ezt tapasztaljuk, ott számíthatunk rá, hogy valószínűleg a rendszer nem működik már tökéletesen.

Ez a három leggyakoribb jel, amit fel lehet ismerni egy rossz radiátor esetén: de mi tud még elromolni?

Nem kell mindig a kályhától indulni

Nem kell mindig a kályhától indulni

Az, hogy a radiátorok nem melegednek, még nem feltétlenül jelenti, hogy a kazánnal van a baj: az a legtöbb esetben tökéletesen fel tudja forrósítania vizet a megfelelő hőmérsékletre.

A legtöbb gond inkább a csőrendszerben szokott történni: a rozsdásodás során keletkezett törmelékek könnyen el tudják tömíteni a csöveket, ami máris a víz útjába áll.

Gyakran fordul elő az, hogy a fő gond a szivattyúval van, és még csak nem is kell feltétlenül meghibásodásra gyanakodni: ha egy modernebb kazánra váltunk, vagy bővítjük a fűtésrendszerünket anélkül, hogy a szivattyúhoz nyúlnánk, akkor teljesen érhető, hogy nem tudja majd ugyanazt a hatékonyságot nyújtani, mint korábban.

A gázos fűtésrendszerrel tehát bőven lehetnek bajok, és gyakran olyanok, amiket nem a legkönnyebb megoldani.

Éppen ezért, ha cserére van szükség, érdemes inkább elektromos fűtésen elgondolkodni.

4 tévhit, ami már nem állja meg a helyét az elektromos padlófűtéssel szemben

4 tévhit, ami már nem állja meg a helyét az elektromos padlófűtéssel szemben

Nyilván nem véletlenül foglalkozunk elektromos fűtésrendszerekkel, még akkor is, ha sokak fejében még mindig az a gondolat él, hogy az áram ára miatt ez nem éri meg.

Az elektromos fűtésrendszerekkel kapcsolatban lehettek rossz tapasztalatai annak, aki évtizedekkel ezelőtt találkozott ezekkel – ma viszont már egy teljesen másik korban élünk, és egy modern elektromos fűtés képes alacsonyabb rezsit jelenteni egy gázos rendszernél.

Az AHT amorf fémötvözetből készült fűtőszálas, vagy jobb szóval élve, fűtőszalagos rendszerére már NEM ÉRVÉNYESEK ezek az ellenérvek:

  • hosszú a felmelegedési idő: az amorf fémötvözet szálak 3 perc alatt érik el az üzemi hőmérsékletet – akinek ez sok, annak nem tudom, milyen fűtésrendszer lenne az ideális.
  • sok szigetelést igényel: aljzatbeton, hungarocell, hőtükör, fűtőszőnyeg – ez a rétegrend az AHT padlófűtés esetén, és ennél nincs is szükség többre.
  • körülményes, hosszú telepítés: a fűtőszőnyegek kiterítése bekötése rendkívül gyors, főleg a vizes padlófűtéshez képest.
  • rengeteg lehetőség van a meghibásodásra: az amorf fémötvözet technológiának hála a fűtőszálak gyakorlatilag nem képesek tönkremenni – hacsak valamilyen külső hatás nem éri őket, (mondjuk egy kalapáccsal bevert szög, ami elszakítja a fűtőszalagot).

Ezek az előítéletek tehát már nem állják meg a helyüket az elektromos padlófűtéssel kapcsolatban – de most beszéljünk az elektromos fűtésekről általánosságban is.

Miben tud többet egy elektromos radiátor a többinél?

Miben tud többet egy elektromos radiátor a többinél?

Ha önmagában nem a padlófűtéssel, hanem magával az elektromos fűtéssel kapcsolatban vannak fenntartásaid, akkor érdemes megnézni, hogy mit tud ma egy elektromos radiátor a hagyományoshoz képest.

  1. Hosszabb élettartam: alig néhány perce olvashattad, hogy mennyi minden tud tönkremenni egy gázos fűtésrendszerben, a kazántól elindulva a vezetékeken át egészen a fűtőtestig. Ehhez képest az elektromos radiátornak nincs szüksége vízre, így nem merül fel a rozsdásodás lehetősége sem, ami minden baj forrása lehetne.
  2. Gyorsabb fűtés: itt nem kell vizet melegíteni, és azt szivattyú segítségével a fűtőtestekbe juttatni, ami rengeteg értékes percet spórol meg.
  3. Energiahatékonyság: a természet törvényeinek engedelmeskedve értelemszerűen a víz folyamatosan hűl onnantól kezdve, hogy elindul a csőrendszeren keresztül, tehát nem olyan forró, mint a kazánnál volt. Ezzel szemben az elektromos fűtés semmit nem veszít erejéből, tehát pontosan annyi energiáért fizetsz végül, amennyit felhasználsz.
  4. Kevesebb meghibásodás: minél több elemből épül fel egy rendszer, annál több minden is romolhat el. Egy elektromos fűtésrendszer mindössze néhány fontosabb elemből áll össze, amik meghibásodásától amúgy sem kell tartani.
  5. Csend: egy elektromos fűtőtestben nem folyik semmi, így pedig zajt sem fogunk hallani belőle, ami egyébként a hagyományos radiátorok elég nagy hátránya szokott lenni.

+1 érv: a gáz fogyóeszköz – az áram nem

+1 érv: a gáz fogyóeszköz – az áram nem

Amennyiben a jövőre is gondolunk, jusson eszünkbe, hogy a földgáztartalékaink végesek, míg áramot viszont rengeteg módon lehet termelni – többek között a környezetbarát módokon is.

Ez azok számára a legegyértelműbb egyébként, akik a saját otthonukra szerelt, megújuló energiával működő háztartási méretű kiserőművekkel juttatják áramhoz otthonuk eszközeit, így például elektromos fűtésrendszerüket is, hogy így csökkentsék lehetőleg 0-ra a rezsit.

Ezek a legfontosabb érvek az elektromos fűtés mellett, amik egyértelműen jobb befektetéssé teszik őket ma már a gázos fűtéshez képest.

A döntés viszont persze rajtad áll: ha úgy érzed, szeretnél belevágni ebbe, itt a lehetőség, hogy árajánlatot kérj tőlünk űrlapunkon keresztül.

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.