Van olyan padló, ami alá nem mehet elektromos padlófűtés?

Van olyan padló, ami alá nem mehet elektromos padlófűtés?

Erre a kérdésre nagyon sokáig egyszerű volt a válasz: természetesen van.

Azóta viszont megjelent a piacon az AHT amorf fémötvözet fűtőszálas technológiája, és már nem is lehet olyan könnyen megállapítani egy padlótípusról, hogy helyezhető-e padlófűtés fölé, vagy sem.

Az általunk használt fűtőszőnyegeknek ugyanis a burkolatok nagyjából 99%-a megfelel, és elenyésző azoknak a padlóknak a száma, amik valami miatt ne lennének alkalmasak számunkra.

De miben tud többet az AHT, ami miatt gyakorlatilag minden burkolat alá megfelel?

Először válaszoljunk arra a kérdésre, hogy miért nem bíznak egyes gyártók a padlófűtésben egyáltalán!

Elektromos padlófűtés alatt még mindig a régi technológiára gondolnak

Elektromos padlófűtés alatt még mindig a régi technológiára gondolnak

Miért mondja egy gyártó, hogy az ő burkolata alá nem lehet padlófűtést tenni?

Mert az eddig megszokott, hagyományos padlófűtés technológiák esetében valóban ez lehet a helyzet.

Egy vizes padlófűtés mellett elég nagy hőingadozásra lehet számítani (pl. 0 és 40°C között), ami például egy műanyagból készült padlót igen komolyan igénybe tud venni: az anyag hosszú távon megrepedezhet, eldeformálódhat.

Ha jártál már korábban az oldalunkon, akkor szerintem már sejted is, miért jelent különleges megoldást az AHT rendszer: az amorf fémötvözet szálaknak nincs szükségük 30°C-nál nagyobb üzemi hőmérsékletre, ennélfogva a padlóban sem tudnak kárt okozni.

Akkor viszont mi az a bizonyos 1%?

Értelemszerűen nem egy valós statisztikát említettem a cikk elején, de értetted, hogy mire gondolok: az alacsony üzemi hőmérséklet miatt szinte nincs olyan padlótípus, amiben kárt tudna tenni az amorf fémötvözet szálas fűtőszőnyeg.

Létezik azonban olyan műanyag padlótípus, amit a ragasztási technikája miatt nem érdemes padlófűtés fölé tenni, mivel a ragasztó leszigetelné a rendszert.

De ugyanennek a burkolatnak van egy „pattintós” változata is, úgyhogy nem kell feltétlenül teljesen másmilyen padlót keresnie annak, aki ilyet akar: a tanulság tehát annyi, hogy amikor burkolatot választasz, akkor ne keseredj el, ha az első választásod nem tűnik alkalmasnak – valószínűleg van más változata is!

Hogy biztos lehess a dolgodban: egyeztetünk a burkolóval

Hogy biztos lehess a dolgodban: egyeztetünk a burkolóval

Bár burkolással külön nem foglalkozunk, a Te elégedettséged érdekében fontosnak tartjuk, hogy felvegyük a kapcsolatot azokkal a burkoló szakemberekkel, akik majd utánunk érkeznek a helyszínre.

Előre egyeztetünk a burkolat fajtájáról, méreteiről, hogy biztosan semmilyen kellemetlenség ne érhessen ezzel kapcsolatban.

Sőt, nem egy esetben előfordult már, hogy egy padló típus kapcsán magával a forgalmazóval vettük fel a kapcsolatot, hogy tisztázzuk a burkolattal kapcsolatos kérdéseket.

Mint már mondtam, a gyártó nagyon sok esetben az egyéb vizes, illetve fűtőkábeles padlófűtés rendszerek tulajdonságainak tekintetében állapítja meg azt, hogy az ő terméke nem alkalmas padlófűtés fölé.

Ezekben az esetekben nekik is be kell mutatni, hogy az AHT fűtőszőnyegei nem azok, amiket eddig megszokhattak.

Komoly pénzt lehet spórolni a burkolással

Ha már a burkolásnál tartunk, akkor említsük meg azt is, hogy az AHT fűtésrendszer telepítése is nagyban eltér a „hagyományos” padlófűtési megoldásokétól.

Egy fűtőkábeles rendszernél szükség van betonozásra is, hiszen ebben az esetben ez a réteg továbbítja majd a hőt a szobába: az amorf fűtőszálak azonban sugárzó hővel dolgoznak, tehát közvetítő közeg nélkül, közvetlenül a szobában lévőket melegítik fel (ezért nem is kell a korábban említett magas üzemi hőmérséklet sem).

Ez máris egy fontos szempont a költségek tekintetében: jöttek már oda hozzám úgy ügyfelek, hogy mástól olcsóbb árajánlatot kaptak – igen ám, de ilyenkor azokkal a költségekkel is kell számolni, amik adott esetben nincsenek a papíron feltüntetve, például a betonozáséval.

De beszéljünk akkor a rétegrendről is!

Padlófűtés rétegrend hidegburkolattal

Padlófűtés rétegrend hidegburkolattal

Az olyan burkolatok, mint például a kő vagy csempe esetében a rétegrend alulról felfelé haladva a következő:

  1. Aljzatbeton.
  2. Lépésálló hungarocell.
  3. Hőtükör.
  4. Fűtőszőnyeg.
  5. Kiegyenlítő beton.
  6. Burkolat.

Igen, egy nagyon vékony betonrétegre itt is szükség van, de nem abból a célból, mint a fűtőkábeles megoldások esetében: ez inkább a burkoló szakember szempontjából fontos, hogy hatékonyan és szépen tudjon dolgozni, amikor lerakja a csempéket.

Az alátét szigetelés mértékét egyébként az aljzatbeton szigeteltsége határozza meg: értelemszerűen vékonyabb, kevésbé szigetelt réteg esetében több figyelmet kap a szigetelésünk vastagsága, hogy a rendszer valóban hatékonyan tudja felfűteni a lakást.

Padlófűtés rétegrend melegburkolattal

A laminált padló és a padlószőnyeg kapcsán merül fel a leggyakrabban a kérdés, hogy vajon nem fog benne kárt okozni az alulról folyamatosan jövő meleg?

Te erre már tudod a választ: sugárzó hő esetén nincs olyan nagy meleg, ami problémát jelenthetne.

Melegburkolat esetén lágy szigetelést szoktunk alkalmazni, ami áll:

  • egy megfelelő vastagságú polifoam szivacsból,
  • hőtükörből,
  • magából a fűtőszőnyegből,
  • és a végső burkolatból.

Ebben az esetben tehát egyáltalán nincs szükség semmilyen betonozásra.

Ha tanácsot kéne adni, akkor én egyébként a laminált parkettát tudom a leginkább javasolni padlófűtés fölé, többek között azért, mert ennek az egyik legegyszerűbb lefektetése, és ráadásul gazdaságos megoldás is.

Mit kell tudni tehát az amorf fémötvözet fűtőszálas padlófűtésről?

Mit kell tudni tehát az amorf fémötvözet fűtőszálas padlófűtésről?

  • Az AHT fűtőszőnyegei szinte minden padló alatt tökéletesen tudnak működni.
  • Alacsony üzemi hőmérsékletük miatt nem tudnak kárt tenni még a legkényesebb padló típusokban sem.
  • Más padlófűtésekkel ellentétben itt nem kell betonozni a telepítéskor (egyedül hidegburkolatnál van szükség egy vékony réteg kiegyenlítő betonra).
  • Ha egy burkolatot a gyártója nem javasol padlófűtés fölé, akkor meg kell bizonyosodni róla, hogy milyen típusú rendszerek viszonylatában jelenti ezt ki (könnyen lehet, hogy az AHT fűtőszőnyegeinek tulajdonságait nem veszi figyelembe).

Ha árajánlatot kérsz tőlünk, és ennek fényében úgy döntesz, elektromos padlófűtést szereltetsz otthonodba, bízhatsz benne, hogy a burkolókkal mi is fel fogjuk venni a kapcsolatot, nem csak a padló típusának kérdésében, de minden egyéb fontos tényezővel kapcsolatban.

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.