Te is elköveted ezt a 7 hibát a termosztátoddal? (Így nem ér sokat az energiatakarékos fűtés)

Te is elköveted ezt a 7 hibát a termosztátoddal? (Így nem ér sokat az energiatakarékos fűtés)

Mennyi pénzt vesznek el tőled a rossz szokásaid?

Vannak olyan beidegződések és tévhitek, amik rengeteg forinttól fosztanak meg minden hónapban – ráadásul teljesen fölöslegesen.

Sokat beszélünk az energiatakarékos elektromos fűtésről, de minden csak addig működik megfelelően, amíg megfelelően is használják.

Ha a termosztátot rosszul, nem a valódi igényeidnek megfelelően állítod be, akkor nem szabad csodálkoznod azon, ha magas a fűtésszámla minden hónap végén.

Most megosztok veled 7 olyan hibát, amit nem csak az elektromos fűtés, de bármilyen más fűtésrendszer használata mellett is érdemes messzire elkerülnöd, hogy ezzel igazán csökkenteni tudd a rezsit.

1. gyakori hiba: rossz hőmérsékletre állítani a termosztátot

Rengetegen vannak még ma is, akik túlmelegítik a lakásukat, és nem feltétlenül azért, mert tényleg így érzik jól magukat.

Ez a probléma egyébként az ezután következő pontoknál is elő fog jönni ebben a cikkben, de más-más kontextusban – ebben az esetben beszéljünk arról, amikor azért van iszonyatosan meleg az otthonodban, mert csak egyetlen termosztát van benne.

A legtöbb (főleg régebben felszerelt) termosztát egyetlen helyről irányítja az összes szoba fűtését, így ha az egyik szoba hűvösebb, például mert ott rosszabb az ablakok szigeteltsége, akkor minden más helyiségben nagyon melegnek kell lennie ahhoz, hogy abban az egyben komfortosan érezze magát az ember.

A megoldás: amennyiben nem lehet megoldani, hogy több termosztátot szerezzetek be, akkor a fűtőtesteken állítsátok be egyesével a hőmérsékletet úgy, hogy az tökéletes legyen, a nem használt szobák fűtését a legalacsonyabb szintre vigyétek, az ajtajukat pedig csukjátok be.

2. gyakori hiba: túlságosan felcsavarni a fűtést, hogy gyorsabban melegedjen fel a lakás

2. gyakori hiba: túlságosan felcsavarni a fűtést, hogy gyorsabban melegedjen fel a lakás

Ez az emberben valahogy már ösztönössé vált a gondolat, hogy minél nagyobb erőbedobással csinálunk valamit, annál hamarabb lesz eredménye – hiszen a víz is hamarabb felforr, ha jobban alágyújtok, nem?

A baj az, hogy a termosztát nem így működik, és ha belegondolsz, ez teljesen logikus.

A termosztát egy limitet, egy felső határt szab a fűtőtesteknek, hogy milyen hőmérséklet fölé nem mehetnek – ha 33 fokot állítasz be rajta, akkor sem fog a padlófűtés, vagy a radiátor jobban sietni, csupán nem fog megállni a komfortos szintnél, hanem tovább melegíti a lakást, teljesen fölöslegesen.

3. gyakori hiba: folyamatosan bekapcsolva hagyni a fűtést

És itt most nem arra utalok, hogy ki kéne kapcsolni a fűtést teljesen, amikor nem vagy otthon (erről a 4. pontban fogunk bővebben beszélni).

Itt most arról van szó, amikor valaki mindig ugyanazon a hőmérsékleten hagyja a lakását, aminek semmi értelme nincs akkor, ha nem is vagyunk otthon.

Az egyetlen előnye az lehet, hogy az ember egy kellemes hőmérsékletű lakásba tér haza – ezt viszont már meg lehet oldani egy programozható termosztáttal is, sőt, a legmodernebbeknél már a telefonunkon keresztül bekapcsolhatjuk a fűtést, hogy mire hazaérünk, otthon ne kelljen várnunk a melegre.

4. gyakori hiba: kikapcsolni a fűtést ahelyett, hogy csak lejjebb vennénk

4. gyakori hiba: kikapcsolni a fűtést ahelyett, hogy csak lejjebb vennénk

Ez az előző hibához képest a ló túlsó oldala: ha minden alkalommal, amikor elhagyod a lakást, teljesen kikapcsolod a fűtést, azzal két nagy gondot okozol magadnak:

  • sokkal nehezebbé teszed a befűtést, amikor végre újra hazaérsz,
  • elősegíted az otthonod penészesedését, de akár azt is, hogy a csövek megrepedjenek a szélsőséges hőingadozás miatt.

Ez utóbbi probléma persze inkább a hagyományos, gázfűtéseknél jelent problémát, hiszen az elektromos fűtésnél nincsenek csövek, amikre figyelni kéne – de a penészesedés ettől még mindig komoly problémákat okozhat.

5. gyakori hiba: túl hideg, vagy túl meleg szobába tenni a termosztátot

A termosztát (hacsak nincs több szenzorral is felszerelve) elsősorban annak a szobának a hőmérsékletét nézi, amelyikben elhelyezték.

Ha a bejárati ajtó mellé teszed, nyilvánvalóan hidegnek fogja érezni a levegőt, és akkor is bekapcsol majd, amikor nem kéne – ha pedig a fűtőtest fölé kerül, akkor nem lesz hajlandó bekapcsolni akkor sem, ha Te épp megfagysz a kanapén ülve.

A megoldás azt hiszem magától értetődik: olyan helyre kell kerülni a termosztátnak, ami se nem túl hideg, se nem túl meleg, és megfelelő távolságra kell lennie a fűtőtestektől is.

6. gyakori hiba: felcsavarni a fűtést ahelyett, hogy jobban felöltöznénk

6. gyakori hiba: felcsavarni a fűtést ahelyett, hogy jobban felöltöznénk

Nyilván nem akarunk télikabátban ülni a nappaliban, de azért az is túlzás, ha póló nélkül szeretnénk mászkálni tél közepén a lakásban.

Ha egy picivel több ruhát veszünk föl, már jobb a helyzet: egy vastagabb pulóverben is akár 3 fokkal melegebben érezzük magunkat, anélkül, hogy a fűtéssel játszanánk.

Ráadásul a kutatások szerint 1 fokkal alacsonyabb hőmérséklet akár 10%-kal alacsonyabb fűtésszámlát is jelenthet – magyarul minél több ruha van rajtad, annál több pénzt tudsz spórolni.

7. gyakori hiba: ki/be kapcsolós termosztátot venni programozható helyett

Talán nem feltétlenül kell ezt hibának nevezni, inkább csak egy óriási kihagyott lehetőségnek.

Sokféle termosztátot tudsz ma beszerezni, mi most osszuk őket egyszerűen 2 csoportra:

  • manuális termosztátok: a legegyszerűbben működő és legkönnyebben kezelhető kategória. Tekeréssel, vagy gombok lenyomásával tudod beállítani a megfelelő hőfokot, és addig marad ez így, amíg Te meg nem változtatod.
  • programozható termosztátok: egy elég nagy csoport ez, amibe beletartozik az időzíthetőektől kezdve az okostelefonról kezelhetőkig szinte minden. A legnagyobb előnyük, hogy tökéletesen személyre szabhatóvá teszik a fűtést, tehát akkor és annyira lesz meleg a lakásodban, amikor és amennyire az Neked a legjobb.

Nem nehéz kitalálni, hogy az utóbbi több pénzbe kerül az előbbinél, viszont hosszú távon be is hozza az árát, hiszen ha nem fűti túl az otthonodat, akkor azzal pénzt spórol neked a rezsin keresztül.

Tedd a fűtésed végre energiatakarékossá!

Tedd a fűtésed végre energiatakarékossá!

Az elektromos fűtés ma már képes hatékonyan, lehetőleg minél kevesebb energia felhasználásával befűteni az otthonodat.

Az AHT amorf fémötvözet fűtőszalagos rendszer, és egyébként minden sugárzó fűtéssel működő rendszer esetében már kutatások bizonyítják, hogy az ember néhány fokkal hűvösebben is ugyanazt a komfortot érzi, mint egy hagyományos fűtésrendszernél nagyobb hőmérsékleten.

Magyarul önmagában ezek a rendszerek is tudnak spórolni Neked, de emellett szükség van arra is, hogy tudatosan kezeld az otthonod fűtését: figyelj oda arra, hogy mindig csak annyi meleget termelj, amennyire valójában szükséged van, és máris egy kényelmes, és nem utolsó sorban gazdaságosabb fűtési szezonnak nézel majd elébe.

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.