Fölösleges tagadni: az energiatakarékos elektromos fűtés korában élünk

Fölösleges tagadni: az energiatakarékos elektromos fűtés korában élünk

Ezer felől hallani, és biztos vagyok benne, hogy Neked is mondták már, hogy az elektromos fűtés iszonyatos módon viszi a pénzt.

Hogy minden pénzedet a rezsire fogod költeni, ha elektromos fűtésre váltasz.

Akkor most írd be a Google-be, hogy „energiatakarékos fűtés”, és nézd meg, miket találsz!

Ugye, hogy szinte minden találat az elektromos fűtésről szól?

Kinek van akkor itt igaza?

Beszéljünk egy kicsit arról, mit is jelent egészen pontosan az energiatakarékosság!

Mit értünk elektromos fűtés alatt?

Mit értünk elektromos fűtés alatt?

Minden olyan fűtést, ami elektromos árammal működik?

Egyszerű lenne ennyivel letudni a definíciót, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a gázkazánok is használnak áramot a működésükhöz.

De ne kezdjünk szőrszálhasogatásba, inkább nézzük meg, milyen elektromos fűtések léteznek:

  • a konvekciós rendszerek a levegő felmelegítésén keresztül juttatják a hőt hozzánk, a szobában tartózkodókhoz (így működik például egy elektromos konvektor is);
  • a sugárzó hővel működő rendszerek ezzel szemben a tárgyakat melegítik fel, és nem használják a levegőt közvetítő közegként (ilyenek az AHT amorf fűtőszálas rendszerei);
  • és léteznek ma már olyan fűtőpanelek is, amelyek a fenti kettő kombinációjából állnak össze.

Miért energiatakarékos a sugárzó hő?

Sokszor beszéltünk már arról, hogy a konvekciós rendszerekkel szemben miért élveznek előnyt a sugárzó fűtési rendszerek.

Már az iskolában megtanuljuk, hogy a napsugárzás elsőként a földet melegíti fel, és csak az adja tovább a hőt a levegőnek – ugyanezen az elven működnek az általunk kínált AHT fűtőszőnyegek is.

Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért egy konvekciós rendszernek időre van szüksége, míg az egész lakásban megfelelő hőmérsékletet tud kialakítani.

Ezzel szemben az AHT fűtőszőnyeg nem a levegővel foglalkozik, hanem közvetlenül azokat melegíti fel, akik a szobában tartózkodnak, az ott lévő tárgyakkal együtt – ennek köszönhetően gyorsan, hatékonyan képes egyenletes meleget biztosítani.

És ami a legszerencsésebb, hogy ehhez nem is kell sok energiát felhasználnia, hiszen a fűtőszálak maximum 30°C-ra melegszenek fel – nincs szükségük többre ahhoz, hogy hatékonyan működjenek.

Ezért nem jelenthet problémát a belmagasság sem

Ezért nem jelenthet problémát a belmagasság sem

Rengeteg igen komoly belmagassággal rendelkező lakás található Magyarországon (a múlt század nagy divatja volt az ilyenek tervezése), amiknek befűtése kész rémálom azoknak, akik nem sugárzó hővel próbálkoznak.

El lehet képzelni, mennyit kell dolgoznia ahhoz egy hagyományos radiátornak, hogy egy 3 méter magas szobát teljesen befűtsön – úgy, hogy a földön állók élvezzék a meleget, ne pedig csak a plafon kapjon belőle.

Az amorf fémötvözet technológiával készült fűtőtestek azonban akár mennyezetfűtésként is remekül működnek, hiszen teljesen mindegy, hol vannak, a helyiséget akkor is egyenletesen és hatékonyan tudják felmelegíteni.

És ez nem csak a lakosság körében teszi népszerűvé: gondoljunk bele abba, hogy bizonyos raktárakban állandó hőmérsékletet kell tartani az áruk biztonságos tárolása érdekében, és ezt nem lehet akármilyen fűtéssel megoldani.

De beszéljünk akkor az elektromos fűtés és a rezsi kapcsolatáról is!

Az elektromos fűtés hatékony, de a gáz még mindig olcsóbb nem?

Számok elsőre legalábbis ezt mutatják:

  • 1 m3 földgáz fűtőértéke nagyjából 10 kWh-nak felel meg;
  • 1 m3 földgáz ára (2019-ben) 100 forint körül mozog;
  • 1 kWh áram nagyjából 35 forint (szolgáltatónként értelemszerűen eltérő lehet);
  • tehát 350 forintba kerül nekünk ugyanazt a fűtőértéket elérni árammal, mint amit földgázzal csak 100 forintba.

Ez az a kicsit több, mint háromszoros szorzó, amit mindenki emleget – azt viszont még mindig szeretik elfelejteni, hogy a fűtési költséget nem csak a havi számlák jelentik!

Egy gázkazán akkor működik megfelelő hatékonysággal, ha rendszeres a karbantartása: magyarul alsó hangon évente kell komoly tízezreket kifizetni azért, hogy rendben működjön.

Persze, emellett igen hosszú az élettartama is, viszont be kell látni, hogy 15 év után legkésőbb el kell gondolkozni a cseréjén, ami megint egy igen magas (milliós nagyságrendű) költséget jelent.

Bármilyen fűtést választasz, a villanyszámládon látszódni fog

Bármilyen fűtést választasz, a villanyszámládon látszódni fog

De térjünk vissza a rezsire: azt se felejtsük el, hogy egy gázüzemű fűtésrendszer üzemeltetése nem csak a gázszámlán látszik meg: a szivattyúk, a kazánelektronika bizony árammal működik.

Ezzel szemben az elektromos fűtés nem vesz igénybe más energiahordozót az áramon kívül (aminek egyébként másik nagy előnye, hogy megújuló energiaforrásokból is megtermelhető).

Magyarul tehát a fűtés költsége nem csak a rezsit jelenti, hanem mindent, ami az adott rendszer fenntartásához tartozik: így például a szénnel, fával, fűtőolajjal történő fűtés esetében is számoljunk a tüzelőanyag szállítási díjaival, és a megfelelő raktározással járó költségekkel.

Az AHT elektromos fűtésrendszereinek a legnagyobb előnye, hogy itt nincsenek ehhez hasonló, „rejtett költségek”: gyakorlatilag 2 fontosabb fizetési kötelezettséged van vele kapcsolatban:

  • a telepítés, szerelés díja,
  • valamint a havi villanyszámla.

Nincs olyan az AHT esetében, hogy „elektromos fűtés karbantartási költség”

Az amorf fűtőszálas technológiának köszönhetően az AHT fűtőszőnyegeken nem fog az idő – erre biztosíték a 15 éves gyártói garancia is.

Természetesen meghibásodás történhet, abban az esetben, ha nem rendeltetésszerűen történik a használata – így például falfűtés esetén egy rossz helyre bevert szög megszakíthatja a fűtőszálat, aminek hatására az adott fűtőszőnyeg darab nem fog működni többé.

Fontos, hogy ekkor sem a teljes fűtésnek kell egyébként búcsút intenünk, csak az adott darabnak, amit aztán cserélni is lehet.

Egy szó, mint száz, az AHT elektromos fűtései esetében nincs szükség karbantartásra, cserélni pedig hosszú évtizedekig egyáltalán nem kell a rendszert – magyarul tehát itt nem kell félni semmilyen rendszeres költségtől a rezsin kívül.

Legyél körültekintő, amikor az elektromos fűtés költségeit számolod!

Legyél körültekintő, amikor az elektromos fűtés költségeit számolod!

A fő tanulság tehát az, hogy ha csak a rezsiszámlákat nézed, korántsem biztos, hogy a legtakarékosabb megoldást tudod választani.

Nincs azon mit tagadni, hogy ugyanabból pénzből több gázhoz jutunk, mint villanyhoz: azt viszont már magadnak kell kiszámolnod, hogy a karbantartási, és egyéb költségek mennyivel növelik meg az ezzel kapcsolatos kiadásaidat.

Arról nem is beszélve, hogy a fentebbi számítások akkor érvényesek, ha 100%-os hatásfokkal számolunk: ha nem megfelelően működik a gázkazános rendszered, akkor máris nem olyan valószínű, hogy a számláidon annyira szép összeggel találkozol.

Ha energiatakarékos fűtést keresel, akkor alaposan vesd össze a különböző alternatívákat, és ne hagyd, hogy a felszínes „a gáz az olcsóbb, mint a villany” hozzáállás befolyásoljon!

Ha pedig a számításaid után azt látod, hogy az elektromos fűtés az ideális választás számodra, akkor itt a lehetőség, hogy beszerezd otthonodba – kérj tőlünk árajánlatot ezen az űrlapon most!

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.