Elektromos vs. vizes padlófűtés. Lássuk az érveket pro és kontra!

Elektromos vs. vizes padlófűtés. Lássuk az érveket pro és kontra!

Te is szeretnél padlófűtést az otthonodba?

És pontosan milyen fajtát?

Egyáltalán nem biztos, mindannyian ugyanarra gondolunk padlófűtés alatt.

Van, akinek a vizes rendszer jut eszébe elsőként, míg másnak az elektromos, és az már csak egy második kérdés, hogy hatékonynak, egészségesnek, energiatakarékosnak találja-e egyáltalán az egész koncepciót.

Ebben a cikkben most röviden megnézzük az előnyöket és hátrányokat a padlófűtések kapcsán, és lebontjuk ezeket a vizes és elektromos rendszerek szintére is, hogy el tudd dönteni, Neked melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb.

Miért szeretjük a padlófűtést?

Miért szeretjük a padlófűtést?

Akár elektromos, akár vizes, a padlófűtésnek vannak olyan tagadhatatlan előnyei, amik mindenképp előnyösebbé teszik a legtöbb egyéb fűtési megoldásnál.

  • Sugározzák a hőt, tehát nem a levegő felmelegítésével fűtik be otthonunkat, és ennek köszönhetően
  • nem is cirkuláltatják a port az életterünkben, ami nagyon fontos az allergiások, asztmások szempontjából.
  • Nagy felületen, egyenletesen fűtik fel otthonunkat.
  • Nem foglalnak helyet, így pedig nem is befolyásolják a szobáink berendezését.
  • Költséghatékony fűtési megoldást jelentenek, hiszen alacsonyabb üzemi hőmérsékleten is ugyanazt a hatást érik el, mint egy hagyományos, felforrósított fűtőtest.

Ezek tehát a legfontosabbak: de ha mindkettő verzió tudja ezt, akkor hogyan válasszunk?

Nézzük meg a legfontosabb különbségeket!

Így működik a vizes padlófűtés

A víz alapú fűtés legfontosabb hozzávalói (nagyon leegyszerűsítve): egy vízmelegítő rendszer (pl. kondenzációs kazán, bojler), csövek, amiken keresztül a víz áramolni tud, egy szivattyú, ami keringeti majd a vizet a csövekben, és persze maga a víz.

A működési elvet ezek alapján nem nehéz kitalálni: a vízmelegítő megfelelő hőmérsékletre melegíti a vizet, ami a szivattyúnak köszönhetően végigfolyik a padló alatt húzódó csövekben.

A fentebb felsoroltak mellett az egyik legkomolyabb előnye, amit fel szoktak vele kapcsolatban hozni (főleg az elektromos padlófűtéssel szemben), hogy gáz még mindig olcsóbb az árammál, így ha gázkazánnal történik a vízmelegítés, akkor hosszú távon költséghatékony az üzemeltetése – legalábbis, ami az energiaszámlákat illeti, de erről majd később beszélünk ebben a cikkben bővebben is.

Mit tud az elektromos padlófűtés?

Mit tud az elektromos padlófűtés?

Elektromos padlófűtésből sem csak egy fajta van, most viszont hagyjuk a fűtőkábeles megoldásokat, és foglalkozzunk a fűtőszőnyegekkel, és azon belül is az általunk használt amorf fémötvözet fűtőszalagos rendszerekkel.

Az ultravékony, amorf fémötvözetből készült fűtőszál elektromos áram hatására éri el az üzemi hőmérsékletét (30°C), és kezdi el sugározni a meleget a lakásban.

Messze kevesebb összetevőből épül fel tehát a rendszer, és ennek köszönhetően kisebb a meghibásodás lehetősége is: de akkor nézzük is az előnyöket a vizes rendszerrel összevetve!

  • Nincs szükség karbantartásra: itt nincsenek csövek, amiket vegyszeres tisztításnak kéne alávetni bizonyos időközönként, hogy elkerüljük az eltömődést.
  • Gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb telepítés: míg a csöveket betonba kell ágyazni, addig az elektromos padlófűtés esetében csak a fűtőszőnyegeket kell leteríteni, majd azokat beburkolni.
  • Nincsenek rejtett költségek: sokan elfelejtik, hogy bár a gáz valóban olcsó, a vizes padlófűtés esetében is vannak egyéb eszközök, például maga a szivattyú, ami viszont árammal működik, és így plusz üzemeltetési költséget jelent. Az elektromos padlófűtés csakis az áramot használja fel, és semmi mást.
  • Gyakorlatilag nem tud elromlani: mint arról már volt szó, a kevés alkatrésznek köszönhetően kisebb a valószínűsége annak, hogy bármi is tönkremenjen a rendszerben. Ha viszont valami mégis történne (pl. külső hatás miatt), akkor sem kell az egész rendszert cserélni, elég csak a meghibásodott fűtőszőnyeget kivenni, és újat tenni a helyére.
  • Mivel nincs magas üzemi hőmérséklet, ezért a működése energiatakarékos, magyarul sokkal pénztárcabarátabb, mint azt sokan képzelik.

Mikor melyiket érdemes választani?

Mikor melyiket érdemes választani?

Alapvetően azt szokás mondani, hogy a vizes padlófűtést a legegyszerűbb építés alatt lévő épületekbe szerelni, mivel a csövek lefektetése igen komoly munkával jár.

Ebből következően felújításokhoz az elektromos padlófűtést ajánlják, viszont ez így megfogalmazva elég félreérthető.

Az fűtőszőnyeges elektromos padlófűtés felújítás és építés alatt álló épületek esetében IS tökéletes megoldás, hiszen a könnyű beszerelés csak még könnyebbé válik, ha nem kell előtte felszedni a burkolatot, és lehet egyből a szerelőbetonra fektetni a fűtőszőnyegeket.

Egy másik gyakori tévhit, hogy az elektromos fűtés akkor éri meg, ha csak kisebb helyiségeket akarunk befűteni: ez is inkább abból ered, hogy egyetlen szoba miatt nagyon nem éri meg vizes rendszert kiépíteni.

Az általunk használt AHT fűtőszőnyegeket olyan belmagasságokkal rendelkező épületekben is használják szerte a világon, mint raktárak, csarnokok, templomok, tehát a hatékonyságuk egyáltalán nem függ a szobák méretétől – köszönhető ez a sugárzó fűtési technológiának.

Mik a hátrányai az elektromos padlófűtésnek?

Nem akarom, hogy egyoldalúnak tűnjön ez a bemutató, és azt sem állíthatjuk, hogy nincsenek hátrányai az elektromos fűtőszőnyegeknek.

A világon semmi sem tökéletes, és ha azt akarjuk, hogy az ügyfeleink felelős döntést hozzanak, amikor elektromos fűtést szereltetnek otthonukba, akkor bizony ismerniük kell az ellenérveket is.

Az egyik ilyen, hogy bizony felújítás esetén mindenképp fel kell szedni a padlót: ez magától értetődik, mégis érdemes ezt is számításba venni a döntés előtt, hiszen ez is munkát jelent.

A házhoz érkező szerelőcsapatunk burkolással nem foglalkozik, így nekik már előkészített terepre kell érkezniük – hogy ez pontosan mit takar, arról mindent megtudsz majd az árajánlatkérést követően – és miután végeztek, ismét a burkolóknak kell majd az új padlót letenniük.

Persze ezekkel a szakemberekkel mi is tartjuk majd a kapcsolatot, hogy Neked minél kevesebb dolgod legyen, és hogy biztosan minden rendben menjen a telepítés során.

A másik negatív következmény a padló szintjének emelkedése: ez sem különösebben meglepő, ettől függetlenül számításba kell venni, főleg az ajtók környékén.

Ismered az előnyöket és hátrányokat: ideje dönteni

Ismered az előnyöket és hátrányokat: ideje dönteni

Az elmúlt néhány percben megismerhetted a padlófűtések két legfontosabb típusának, illetve magának a padlófűtésnek az előnyeit és hátrányait.

Miért tartottam fontosnak, hogy ezekről beszéljünk?

Mert az elektromos padlófűtés egy befektetés, és minden befektetésnek egy megalapozott, szilárd döntésen kell alapulnia – ilyet pedig csak akkor lehet meghozni, ha minden információt ismerünk.

Ha vannak még kérdéseid, vagy már bele is vágnál az elektromos padlófűtés telepítésbe, akkor kérj tőlünk árajánlatot most, és beszéljük meg a részleteket!

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.