Elektromos fűtés gyakori kérdések – legyél szakértő néhány perc alatt, és válaszold meg az összeset!

Elektromos fűtés gyakori kérdések – legyél szakértő néhány perc alatt, és válaszold meg az összeset!

Mindenkinek vannak tapasztalatai az elektromos fűtéssel kapcsolatban, vagy legalább ismer valakit, akinek vannak.

Ez vezethet bizonyos előítéletekhez:

  • az elektromos fűtés drága,
  • zabálja az áramot,
  • káros elektromágneses sugárzást bocsát ki,
  • veszélyt jelent a burkolatra,
  • könnyen meghibásodik,
  • stb…

Sorolhatnám ezeket itt még sokáig, de talán ezek a legfontosabbak.

És bár az ilyen kijelentéseknek lehet éppen alapjuk, egyvalamit el szoktunk felejteni:

Nem lehet az elektromos fűtés összes formáját egy kalap alá venni!

Amikor az AHT elektromos fűtésrendszereiről beszélünk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy ez már egy új technológia: egy néhány évtizeddel ezelőtt még nem is ismert anyagot, az amorf fémötvözetet használja fel, aminek egyedi tulajdonságai forradalmasítják a fűtéstechnológiát.

A hagyományos fűtőszálak és az amorf fémötvözetből készültek tehát nem egy ligába tartoznak, hiába része mindkettő az elektromos fűtéseknek.

Ha pedig ezt figyelembe vesszük, akkor máris látjuk, hogy egészen más szabályok vonatkoznak az AHT fűtőszőnyegeire, fűtőpaneljeire – ebből következően pedig az elektromos padlófűtéssel kapcsolatos gyakori kérdésekre is másképp kell válaszolni!

Összegyűjtöttem 3-3 tévhitet és kérdést, amivel gyakran találkozni ebben a témában, de ahelyett, hogy gyorsan végigfutnék rajtuk, valami mást találtam ki!

Mi lenne, ha együtt találnánk választ a kérdésekre és kétségekre?

Nagyon egyszerűen megy: gyorsan, néhány perc alatt átvesszük az elektromos fűtésünk egyedi tulajdonságait, azok pedig már magukban is rejtik majd a válaszokat!

Legyél szakértő, és válaszold meg Te a leggyakoribb kérdéseket!

Legyél szakértő, és válaszold meg Te a leggyakoribb kérdéseket!

Nézzük, mint kell tudni az amorf fémötvözetből készült fűtőszálról!

Először is, nem fűtőszálnak, hanem fűtőszalagnak kéne inkább neveznünk, már csak a formája miatt is: ez ugyanis egy rendkívül vékony, 20-30 mikron (0,02-0,03mm) vastagságú anyag, aminek a szélessége viszont a néhány millimétertől 10 centiméterig is terjedhet.

Másodszor: az amorf fémötvözet egy viszonylag új anyagnak számít, amit a folyékony ötvözet rendkívül gyors lehűtésével hoznak létre (egészen pontosan 1 millió °C/másodperces sebességgel).

Harmadszor: a gyors lehűtésnek köszönhetően az anyag ugyan megszilárdul, de nem alakul ki benne olyan kristályos szerkezet, mint más szilárd anyagokban – innen az amorf elnevezés (úgy lehet a legkönnyebben leírni, hogy szilárd anyag, de folyadékokra jellemző tulajdonságokkal).

Negyedszer: mivel nincs szabályos kristályszerkezet, ezért nincsenek azok a szemcsehatárok sem, amik egyébként a legtöbb meghibásodást és problémát szokták okozni a hagyományos, szilárd fűtőszálakban.

Ötödször: a kristályos szerkezet hiányának köszönhetően az elektromos ellenállása is jobb más anyagokénál.

Hatodszor: a fémötvözet, amit az AHT fűtőszalagjaihoz használnak, nikkelből és krómból áll, ennek köszönhetően kiválóan ellenáll a korróziónak.

Röviden összefoglalva tehát az amorf fémötvözet fűtőszalag:

  • vékony,
  • széles,
  • alacsony üzemi hőmérsékleten,
  • problémamentesen működik, emellett
  • korrózióálló és tartós.

Ezen információk birtokában már sokkal könnyebb felelni azokra a gyakori kérdésekre, tévhitekre és kifogásokra, amik az elektromos fűtésrendszerekkel kapcsolatban a leggyakrabban felvetődnek.

Nézzük is akkor ezeket!

Maradjunk az elektromos padlófűtésnél példaként, de egyébként minden, ami ezután elhangzik, az összes amorf fűtőszálas technológiára igaz, tehát a kültéri, beltéri, padló-, fal- és mennyezetfűtésre egyaránt!

1. Magas az elektromos fűtés havi költsége

Magas az elektromos fűtés havi költsége

Ez talán a leghatásosabb ellenérv az elektromos fűtéssel szemben – most viszont lássuk, mennyire állja meg a helyét az AHT elektromos fűtőszőnyegeivel szemben!

Biztosan fogtál már meg Te is úgy radiátort, hogy azonnal el is kellett kapnod a kezed, olyan forró volt – ezzel szemben az AHT elektromos fűtőszőnyegek üzemi hőmérséklete megáll 28-30°C körül.

Miért van szükség ilyen forróságra az egyiknek, míg a másiknak elég a „kellemes meleg” állapota is?

A hőátadás hatékonysága minden típusú fűtőelemnél függ a hőátadó felület nagyságától: ha nagy a felület, akkor alapvetően alacsonyabb hőmérsékleti különbség is elegendő a fűtőtest és a környezete között.

Magyarul: ha egy radiátornak egy adott pontról kell az egész szobát befűtenie, akkor annak nagyon forrónak kell lennie ahhoz, hogy sikert érjen el.

A padlófűtés már önmagában is nagy felülettel rendelkezik, de ha mélyebbre megyünk, akkor az amorf fémötvözet szálakról is tudjuk már, hogy szélesek – ezáltal tehát nem kell nagyon felmelegedniük ahhoz, hogy kellő meleget biztosítsanak a számunkra.

Ha viszont kevesebb energia kell a fűtéshez, akkor az az áramszámlán is látszódni fog, a hatékonyság tehát választ jelent a havi költségekre is.

2. Mitől olyan hatékony?

Mitől olyan hatékony?

Fémről tudjuk, hogy kiváló hőelnyelő tulajdonságai vannak – viszont itt egy rendkívül vékony szalagról beszélünk, amire ez már nem igaz.

Az amorf fémszalag tehát nem vesz el szinte semmit a termelt hőből, hanem egyből át is adja azt a környezetének: a padlónak, a falaknak és a szobában tartózkodóknak.

A másik nagy előny ugyanis az, hogy a hagyományos, konvekciós rendszerekkel ellentétben ez nem a levegőt melegíti fel, hanem (a napsugárzáshoz hasonlóan) közvetlenül azokat, akiket elér.

A hősugárzás során tehát a levegő nem játszik semmiféle közvetítő szerepet, nem kell még azt is külön felmelegíteni – ennek köszönhetően pedig nem is kell olyan magas hőmérsékletnek lennie a lakásban ahhoz, hogy mi is komfortosan, kényelmes melegben érezhessük magunkat.

3. Ha cserélni kell, az egész burkolatot fel kell szedni

A legtöbb problémát a hagyományos fűtőszálaknál épp a magas hő jelenti – azonban az amorf fémötvözet szalagoknál erről nem lehet beszélni.

Nem kell tehát attól félni, hogy a fém eldeformálódna, vagy szerkezete olyan mértékben megváltozna, hogy az komoly minőségromlást okozzon.

Emellett pedig azt is megbeszéltük már, hogy egy korrózióálló anyagról beszélünk, aminél az elöregedés veszélye sem áll fent.

Abban a valószínűtlen esetben viszont, ha mégis meghibásodna valamelyik fűtőszőnyeg (leginkább valamilyen külső hatást tudnék egyébként elképzelni az okának), akkor sem kéne azonnal feltörni a teljes padlót.

Az egységes bekötési tervnek köszönhetően pontosan meg lehet állapítani, hogy melyik fűtőszőnyeg hol helyezkedik el, így elég csupán a hibás darabot kiemelni és lecserélni, hogy a teljes rendszer problémamentesen működhessen tovább.

4. Elég biztonságos? Nem fog veszélyt jelenteni a családomra?

Elég biztonságos? Nem fog veszélyt jelenteni a családomra?

Az AHT elektromos fűtőszőnyegei igazoltan megfelelnek a Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékekre, azon belül is a Helyiségfűtő, hajlékony lapfűtőtestekre vonatkozó előírásoknak és követelményeknek (IEC En 60335-2-96:2002;A1:A2).

Tudom, hogy ez önmagában még nem feltétlenül sokatmondó információ, úgyhogy nézzünk néhány részletet:

  • Minden szalag 2. osztályú, dupla szigeteléssel van ellátva.
  • Minden egyes gyártósorról lekerült darab képes ellenállni akár 3000V feszültségnek legalább 1 percen keresztül.
  • A legfontosabb ellenőrzéseket telepítés után is elvégezzük, és a garanciapapírra is rákerül a mért ellenállási érték.
  • Mivel minden megfelelő áram-védőkapcsolóval van ellátva, ezért a súlyos áramütés veszélyétől nem kell tartani.

5. Az elektromos fűtés káros elektromágneses sugárzásnak tesz ki minket

Az amorf fémötvözeteket sok gyártó arra használja fel, hogy különböző elektromos alkatrészekben egyedi mágneses tulajdonságait alkalmazni tudja – az AHT azonban nem ilyen célokra fordította a technológiát.

Az általunk is használt elektromos fűtőszőnyegek és fűtőpanelek gyakorlatilag elenyésző elektromágneses sugárzással rendelkeznek.

Ezt igazolja az is, hogy hivatalosan is megfelel a Háztartási és hasonló jellegű készülékek elektromágneses terének emberi expozícióra vonatkozó mérési módszereihez tartozó szabványnak (IEC En 62233:2008).

6. Nem fog kárt okozni a faburkolatban, vagy a padlószőnyegben?

Nem fog kárt okozni a faburkolatban, vagy a padlószőnyegben?

Ismét csak visszautalni tudunk az amorf fűtőszál egyik legfontosabb tulajdonságára, az alacsony üzemi hőmérsékletre.

Mivel a megtermelt hőt a fém nem nyeli el, ezért azt hatékonyabban tudja átvenni a padló is – tehát nincs szükség magas hőmérsékletre.

30°C fok még az átlagos emberi testhőmérsékletnél is kevesebb – ez semmilyen kárt nem tud okozni a legkényesebb burkolóanyagoknál sem, és nem kell komolyabb szigetelésekre sem külön gondolnunk ezeknél.

Van még kérdésed, amire nem kaptál választ?

3 kérdés, amire választ kellett találnunk, és 3 állítás, amit meg kellett cáfolni – gyorsan a végére értünk, nem?

Biztos vagyok benne azonban, hogy vannak még olyan témák, amikre én most nem gondoltam, de a Te fejedben esetleg felmerültek: bátran oszd meg velünk őket, hogy segíteni tudjunk!

Ha pedig minden kétséged eloszlott az AHT elektromos fűtésrendszerével kapcsolatban, akkor töltsd ki most űrlapunkat, és kérj tőlünk árajánlatot padlófűtésre, mennyezetfűtésre, falfűtésre, vagy bármilyen egyéb elektromos fűtési alternatívára!

Várjuk jelentkezésed!

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.