A Te házad mennyi hőt veszít 1 másodperc alatt? És mit tudsz tenni a hőveszteség ellen?

A Te házad mennyi hőt veszít 1 másodperc alatt? És mit tudsz tenni a hőveszteség ellen?

A kutatások elég ijesztő értékeket mutatnak: egy átlagos magyar családi ház a rossz szigetelésnek köszönhetően elveszítheti a bent termelt hő

  • 20-35%-át a falakon,
  • 15-20%-át a tetőn,
  • 10-25%-át a nyílászárókon
  • 10-15%-át pedig a födémen és a padlón keresztül.

Adjuk ezt össze: ha van egy ház a világ legpocsékabb szigetelésével, akkor a fűtőtestek által termelt meleg akár 95%-a is a falakon kívülre távozhat?

Elég valószerűtlen feltételezés, hogy valahol egy ilyen rossz minőségű épület létezzen, de a számok így is elég sokatmondóak, és a tanulság is egyértelmű: ha nincs megfelelően szigetelve az otthonod, akkor hiába van csukva ajtó-ablak, Te még mindig az utcát fogod fűteni.

Pontosan ezért szigorodtak még 2018-ban a hőveszteséggel kapcsolatos előírások – de mi az a hőveszteség, és hogyan lehet csökkenteni?

A hőveszteség még a sugárzó fűtésnél is probléma

A hőveszteség még a sugárzó fűtésnél is probléma

Legyen bármilyen típusú fűtésrendszered, azzal foglalkoznod kell, hogy a bent megtermelt hő bent is maradjon.

Hiába nem a levegőt használja fel a hő közvetítésére például az általunk használ AHT amorf fémötvözet fűtőszalagos fűtőszőnyeg sem, ettől még a meleg kiáramlása itt is rengeteget ront a hatékonyságon.

Konvekciós rendszereknél pedig, amik kifejezetten a levegő felmelegítésén alapulnak, szabályosan értelmetlenné válik bekapcsolni a fűtést, ha a meleg levegő szinte azonnal kiszökik az ablakon túlra.

Pontosan ezért vannak már nagyon komoly elvárások a modern otthonokkal szemben, hiszen az energiatakarékosság a legfontosabb szempontok egyike.

Hogyan számoljuk ki a hőveszteséget?

Hogyan számoljuk ki a hőveszteséget?

Nem szükséges most mélyebben belemenni a képletek sokaságába, hiszen a számításokat amúgy is szakemberekre érdemes bízni, ha pedig mégis hajt minket a kíváncsiság, akkor találunk az interneten külön erre a célra létrehozott kalkulátorokat.

Az elvet viszont érdemes ismerni, úgyhogy ezt nézzük át gyorsan:

  • a hőveszteséget az U érték adja meg;
  • mértékegysége: W/m2K;
  • ez mutatja meg, hogy 1 négyzetméteres felületen mennyi hőenergia távozik, ha a kinti és benti hőmérséklet között 1 kelvin a különbség;
  • minél magasabb az U érték, annál rosszabb az adott terület szigeteltsége;

Magyarul tehát, ha egy külső falról beszélünk, aminek az U értéke 1 W/m2K, az azt jelenti, hogy 1 joule hőenergia jut át 1 másodperc alatt a fal 1 négyzetméterén.

Miért fontos az U érték?

Önmagában azt jó látni, hogy mennyire képes megőrizni a meleget otthonunk, de nem csak emiatt van erre szükség.

Egyrészt ebből tudjuk megállapítani, hogy pontosan milyen teljesítményű fűtésre lehet szükség: a egyik serpenyőben a hőtermelés van, a másikban pedig a hőveszteség, a cél pedig az, hogy az előbbi felé dőljön a mérleg.

Megismerjük emellett ennek a számnak köszönhetően, hogy el lehet-e egyáltalán érni azt a hőmérsékletet, amire a házban lakók komfortérzetéhez szükség lenne.

És ami még ezeken túl is fontos: hogy lássuk, megfelel-e az adott épület a legfontosabb előírásoknak.

Mi számít jó U értéknek?

Mi számít jó U értéknek?

Mint már említettem, 2018. január 1. után szigorodtak az előírások a házak energiahatékonyságát illetően, és ennek következtében jócskán megnőttek az elvárások a hőveszteség csökkentését illetően.

Csak néhány példa:

  • a külső fal maximális elfogadható U értéke 2018-ig 0,45 volt, ma már csak 0,24;
  • a lapostetők esetén korábban 0,25 volt, mostanra már 0,17 az elvárt,
  • a (homlokzati) fa keretes ajtóknál-ablakoknál 1,60-ról 1,15-re, műanyag keretezésnél pedig 2,00-ről 1,40-re csökkent.

A bevezetőben leírt igen súlyos számok tehát jó eséllyel nem érvényesek a ma épülő otthonokra, de ettől függetlenül még mindig van mit tenni a házak szigeteltsége érdekében.

Hogyan tudod csökkenteni a hőveszteséget?

Újépítésű házak esetében a legjobb, ha már az alapoktól minden az előírásoknak megfelelően készül el, de szerencsére meglévő épületeknél is vannak lehetőségeink javítani az energiahatékonyságunkon.

A legfontosabb és legalapabb a falak, tetők és nyílászárók szigetelése a megfelelő anyagokkal.

A régi fa ablakokat érdemes műanyagokra cserélni, a falakra szigetelést rakni, és minden egyes kis hézagot betömködni, ahol a meleg kiszökhet az otthonunkból.

Egy egyszerű trükkel könnyen meg tudod állapítani például, hogy a tetődön minden rendben van-e: egy nagyon hideg téli reggelen állj a ház elé, és nézz végig a fagyott, zúzmarás tetődön: ha valahol látsz foltokat, amin nincsenek fagyásnyomok, akkor ott bizony hő távozik, és valamit tenni kell.

Növeld a hatékonyságot energiatakarékos elektromos padlófűtéssel!

Növeld a hatékonyságot energiatakarékos elektromos padlófűtéssel!

Mint már említettem, a konvekciós rendszerek működési elvükből adódóan vannak jobban kitéve a levegőáramlás okozta problémáknak.

Az ezen az elven működő fűtőtestek a levegőt melegítik fel, és utána az juttatja el a hőt hozzánk, persze egy kis kitérővel, hiszen a termodinamika szabályainak megfelelően a kevésbé sűrű meleg levegő felfelé, a plafon felé áramlik – vagy ha épp odakintre, ahol hidegebb van.

Ezzel szemben az amorf fémötvözet fűtőszalagos fűtésrendszer legnagyobb előnye, hogy nem a levegő felmelegítésére támaszkodik: a sugárzó hőnek köszönhetően közvetlenül a tárgyakat és az embereket éri az általa termelt meleg, így a levegő áramlása kisebb szerephez jut.

Az viszont biztos, hogy egy rosszul szigetelt lakást még egy ilyen rendszer sem tud hatékonyan befűteni – erre semmilyen fűtés nem lenne képes.

Ha tehát hatékony fűtésre van szükséged, akkor nem elég a legkiválóbb fűtésrendszert kiválasztani: arról is gondoskodni kell, hogy a hő a falakon belül tudjon maradni.

Ha a Te otthonod már tökéletesen megfelel ennek, akkor kérj tőlünk árajánlatot elektromos fűtésre most, és télen többé nem fog dideregni senki az otthonodban!

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.