6 tipp a rezsi ellen, amire NEM lesz szükséged elektromos fűtés mellett

6 tipp a rezsi ellen, amire NEM lesz szükséged elektromos fűtés mellett

Számtalan helyen kaphatsz tippeket azzal kapcsolatban, hogyan csökkentheted a havi fűtésszámládat.

Tudtad, hogy elektromos fűtés mellett az ilyen házi praktikák nagy részére semmi szükséged?

Összegyűjtöttük most a leggyakoribb tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan teheted energiatakarékosabbá az otthonodat, és megnéztük, mennyit pipálhatsz ki ezek közül csak azzal, hogy elektromos padló-, fal- vagy mennyezetfűtésre váltasz.

Akár itt a fűtésszezon, akár nincs, a rezsi mindig örök kérdés marad: nézzük meg, mivel tudod visszafogni a havi kiadásaidat!

1. gyakori tipp: ne legyen semmilyen tárgy a fűtőtest előtt!

Radiátorok esetében ennek a tanácsnak minden létjogosultsága megvan, hiszen a különböző tárgyak valóban „felfoghatják” a meleget előlünk, hogy aztán ne, vagy csak alig adjanak belőle tovább nekünk.

Az elektromos padlófűtés esetén ezzel nem lehet gond, hiszen a nem mozdítható, beépített tárgyak alá alapból nem kerülnek fűtőszőnyegek, a szoba maradék része pedig elég felületet biztosít ahhoz, hogy kellő hatékonysággal tudjanak működni – még akkor is, ha kanapék, fotelek, asztalok vannak fölöttük.

Mennyezetfűtés esetén pedig még ennyi probléma sem merülhet föl, hiszen a plafonon már tényleg semmi nem kerülhet a sugárzó hő útjába.

Ráadásul az AHT amorf fémötvözet fűtőszálai sugározzák a hőt, tehát nem a levegőt, hanem közvetlenül minket és a tárgyainkat melegítik föl, ennek köszönhetően pedig nincs szó arról, hogy bármi is a meleg útjába állhatna.

2. gyakori tipp: ne takard le a radiátort a függönnyel!

gyakori tipp: ne takard le a radiátort a függönnyel!

Az előző ponttal szorosan összefügg az, hogy ne csak a bútorokat toljuk el a radiátor elől, de lehetőleg a függönyt se húzzuk rá.

Mivel a fűtőtestek nem mindig épp a legszebb részei az otthonunknak, ezért sokan próbálják a sötétítők mögé rejteni őket, ami nem éppen a legjobb ötlet, hiszen így épp a melegtől szigeteljük el magunkat.

Mivel az elektromos fűtőszőnyegek a burkolat alatt helyezkednek el, így gyakorlatilag láthatatlanok számunkra, tehát nincs is mit eltakarni.

3. gyakori tipp: használd szigetelésként a függönyt!

Ha már a függönyöknél tartunk, akkor említsünk meg egy következő ezzel kapcsolatos tanácsot – sőt, egyből inkább kettőt:

  • használjunk vastag függönyöket, és húzzuk őket az ablak elé, hogy segítsenek bent tartani a meleget,
  • húzzuk el rendszeresen őket, hogy a természetes napfény is be tudjon segíteni az otthonunk felmelegítésébe.

Ellentmondásosnak hangzik a kettő, de van bennük logika – egy picit tud viszont segíteni ezen az elektromos fűtés is.

Az ablaküveg szigetelése nem éppen a legjobb, viszont van egy jó tulajdonsága: a sugárzó fűtésrendszer által termelt hosszúhullámokat nem engedi át (ez történik egyébként az üvegházakban is).

Magyarul tehát az ablak önmagában jobb hatékonysággal bír az AHT fűtése mellett, mint mondjuk egy konvekciós, gázos rendszer mellett.

Ha az ablakaink jó állapotban vannak (és főleg ha hőszigetelő üveggel vannak ellátva), akkor nincs is szükség a függönyökkel való játszadozásra – bár persze hasznosnak továbbra is hasznos marad.

4. gyakori tipp: kerüljön hőszigetelő fólia a fűtőtest mögé!

Az elektromos fűtőszőnyegek esetén ezzel Neked nem kell foglalkoznod – nem csak azért, mert a burkolat alatt nem férsz hozzá a fűtőtesthez, hanem mert a szigetelés a telepítési munkálatok része.

Burkolattípustól függően használunk lépésálló hungarocellt vagy polifoam szivacsot a hőtükör mellett paldófűtés esetén, úgyhogy a szigeteléssel nem lehet gond, ráadásul nem kell külön betonozni sem, hiszen itt nincs szükség semmilyen közvetítő közegre – a sugárzó hőt közvetlenül a fűtőszálak bocsájtják ki.

5. gyakori tipp: párásíts!

gyakori tipp: párásíts!

A legtöbb fűtésrendszer esetében a levegő szárazzá válik a helyiségekben, ami messze kevésbé komfortos, mint az ideális, 50%-os páratartalom, ráadásul hűvösebbnek is érezzük.

Mivel égés nem történik az amorf fémötvözet fűtőszálak működése során, ezért az általunk használt fűtőszőnyegek mellé nem kell külön párásítóval készülnöd.

Ha a levegő mégis száraz lenne, az valószínűleg egyéb égetés hatására történhet, vagy a kintről beszivárgó száraz levegő miatt.

6. gyakori tipp: ne fűtsd túl az otthonodat!

Ha egy hideg téli napon, teljesen átfagyva végre hazaérünk, hajlamosak vagyunk kicsit túllőni a célon, és akár 30 fok felé tekerni a termosztátot – pedig semmi szükségünk rá.

A komfortos meleg továbbra is 23 °C körül alakul, úgyhogy nincs értelme ennél jobban felfűteni a lakást.

A sugárzó hőnek egyébként pedig megvan az a tulajdonsága, hogy pár fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is ideálisnak érezzük a szoba melegét mellette, úgyhogy nem is kell akkora teljesítményt elvárnunk tőle, mint mondjuk egy konvekciós rendszertől.

Amivel még javíthatsz a rezsin elektromos fűtés mellett

Amivel még javíthatsz a rezsin elektromos fűtés mellett

Ahogy azt látod, az interneten fellelhető 10-es spórolási listák 6 elemét automatikusan kiválthatod azzal, hogy sugárzó hővel működő elektromos fűtésre váltasz.

És még ezen felül is működnek olyan praktikák, amikkel tovább tudsz csökkenteni a fűtésszámláidon:

  • úgy állítsd be a termosztátot, hogy nap közben 20 fok körül legyen a hőmérséklet, éjszaka, alvás közben viszont menjen le 17 fokig is akár – úgysincs többre szükség a komfortos alváshoz;
  • gondoskodj a nyílászárók szigeteléséről (a régi ablakokat érdemes lecserélni modernebbekre);
  • öltözz melegen: ha egy szál pólóban akarsz mászkálni a lakásban január közepén is, akkor nem csoda, hogy magas lesz a fűtésszámlád;
  • legyenek meleg színek/fények a lakásodban: furcsának hangozhat elsőre, de itt tényleg nagy szerepe van annak, hogy a közérzetünkre hogyan tudunk hatni. Sokkal melegebbnek érzünk egy lakást, ha nem a hideg színek dominálnak benne.

A tanulság: nem kell egyből a termosztáthoz nyúlni, ha fázol

A legkönnyebben úgy tudod csökkenteni a rezsit, ha kevesebb energiát használsz fel.

A hidegben mindenképp szükséged lesz fűtésre, ezen nem lehet változtatni, azon viszont igen, hogy mennyire!

Ahogy azt a fentebbi tippek is megmutatták, a legtöbb esetben a beidegződött rossz szokásaink vezetnek a magas fűtésszámlákhoz.

Szerencsére egy modern fűtésrendszer tudja kompenzálni ezeket, és nekünk nem kell azon gondolkodni, hogy hogyan tehetnénk hatékonnyá a működését.

Csökkentsd a rezsit elektromos fűtéssel!

Csökkentsd a rezsit elektromos fűtéssel!

Ha már nyáron előre utálsz a téli fűtésszámlára gondolni, ha nem akarsz többé amiatt aggódni, hogy mennyit fog kérni tőled a gázművek, akkor ideje váltanod.

Szabadulj meg a rezsi jelentette tehertől modern, amorf fémötvözet fűtőszálas padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel – de ha más elképzeléseid vannak, mi a legtöbb elektromos fűtésrendszer beszerzésében és telepítésében tudunk segíteni.

Kérj tőlünk árajánlatot űrlapunkon keresztül most, és költs ezen a télen kevesebbet fűtésre, mint korábban!

Árajánlatkérés








Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Kérjen visszahívást itt!
Fontos vagy nekünk! Ezért pipáld be ezt is: Elektromos fűtéssel kapcsolatos tudásunkat marketing célú telefonhívások, hírlevelek formájában szeretnénk megosztani veled a későbbiekben, mert minél tartósabb fűtési megoldást akarunk javasolni neked. Köszönjük a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.